

Brasil Yellow Bourbon: išskirtinė kavos pupelė iš Brazilijos
Brasil Yellow Bourbon: išskirtinė kavos pupelė iš Brazilijos
Brasil Yellow Bourbon – viena vertingiausių arabikos kavos veislių, pasižyminti saldumu, lengva rūgštele, primenančia tropinius vaisius, švelniomis karamelės ir subtiliomis riešutų bei šokolado natomis. Ši kava ne tik išsiskiria savo unikaliu skoniu, bet ir turi turtingą istoriją bei specifinius auginimo reikalavimus, dėl kurių ji tampa geidžiama tarp kavos gerbėju.
Yellow Bourbon kilmė ir auginimo sąlygos
Yellow Bourbon veislė yra natūrali mutacija, kilusi iš Bourbon arabikos kavos veislės, kurią į Braziliją atvežė prancūzai iš Reunjono XIX a. viduryje – salos Indijos vandenyne, apie 800 km į rytus nuo Madagaskaro, priklausančios Prancūzijos užjūrio regionui. Unikalų pavadinimą ši kava gavo dėl savo ryškiai geltonos uogų spalvos – ji skiriasi nuo įprastų, raudonai nokstančių kavos uogų..
Yellow Bourbon geriausiai auga šiltame, bet ne per karštame klimate, kur vidutinė metinė temperatūra svyruoja nuo 18 iki 22 °C.. Švelnus klimatas leidžia pupelėms bręsti lėtai, todėl jos įgauna išskirtinį saldumą ir subalansuotą skonį. Šios rūšies kava auginama vidutinio aukščio regionuose, paprastai 800–1200 metrų virš jūros lygio aukštyje. Pagrindiniai Yellow Bourbon auginimo regionas Brazilijoje yra Minas Gerais (Minas Žeraisas), taip pat šią rūšį augina São Paulo (San Paulo) ir Paraná (Parana) valstijose. Dauguma šių regionų plantacijų įsikūrusios šlaituose, kur natūralus saulės ir pavėsio balansas sukuria idealias augimo sąlygas. Klimatas čia yra šiltas ir drėgnas, o dirvožemis – derlingas, todėl kavos pupelės vystosi lėtai, įgydamos sudėtingą skonio profilį. Dėl šių specifinių auginimo sąlygų ir kruopštaus derliaus nuėmimo Yellow Bourbon išlieka viena iš labiausiai vertinamų Brazilijos kavos veislių, dažniausiai naudojama kaip vieno regiono kava, tačiau pasitaiko ir kaip dalis aukštos kokybės mišinių.
Yellow Bourbon skonis ir aromatas
Šios kavos išskirtinumą lemia unikali jos struktūra . Jos uogos, skirtingai nei kitos kavos rūšys, turi gana ploną odelę. Dėl šios priežasties saulės spinduliai jas veikia daug stipriau, todėl minkštimas, o vėliau ir pačios kavos pupelės tampa daug saldesnės.
Ši kavos veislė garsėja savo subalansuotu ir švelniu skoniu. Yellow Bourbon pupelės suteikia natūraliai saldų, karamelės primenantį poskonį su subtiliomis riešutų, šokolado, vanilės ir vaisių natomis. Ši veislė dažnai pasižymi šiek tiek ryškesne rūgštele, kuri primena citrusinius vaisius, tačiau išlaiko malonų saldumą.
Vienas iš Yellow Bourbon privalumų – jo universalumas. Ši kava puikiai tinka įvairiems paruošimo būdams: tiek filtruotai kavai, tiek espresso. Lengvas kūnas ir subalansuotas rūgštingumas daro ją mėgstamą tiek tarp klasikinių kavos mėgėjų, tiek tarp tų, kurie ieško naujų skonio potyrių.
Gamybos ir apdorojimo ypatumai
Brazil Yellow Bourbon pupelės dažniausiai apdorojamos natūraliu sausu (dry) metodu. Natūralus apdorojimas, kai kavos uogos džiovinamos su visa odele, išryškina vaisiškas ir saldžias natas. Daugiau apie apdorojimo metodus galite paskaityti mūsų straipsnyje “Kavos pupelių apdorojimo būdai”.
Kodėl verta rinktis Yellow Bourbon?
Brasil Yellow Bourbon verta rinktis ne tik dėl jos išskirtinio skonio, bet ir dėl unikalios kilmės bei auginimo tradicijų. Be to, Yellow Bourbon pasižymi išskirtine kavos uogų spalva – jos nokdamos įgauna ryškiai geltoną atspalvį. Tai ne tik estetinė savybė, bet ir požymis, kad pupelės turi kitokį cheminį balansą, suteikiantį joms unikalų aromatinį profilį.
Dar vienas privalumas – Yellow Bourbon yra universali ir tinka įvairiems kavos ruošimo būdams. Ji puikiai atsiskleidžia tiek ruošiant espresso, tiek naudojant alternatyvius metodus, tokius kaip ruošiant filtrinę kavą, arba naudojant French Press’o ar AeroPress’o kavinukus. Ši kava leidžia eksperimentuoti ir atrasti skirtingus skonius priklausomai nuo malimo rupumo, vandens temperatūros ir ekstrahavimo trukmės. Jei ieškai išskirtinės kavos, kuri suteiktų malonų ir švelnų skonį be pernelyg aštraus rūgštingumo, Yellow Bourbon kava tikrai verta dėmesio.
Paragauti kavos pupeles Brasil Yellow Bourbon KAVA96 Nr.19 galite ir mūsų parduotuvėje.
Augintojas: SMC Comercial e Exportadora de Café – įmonė specializuojasi aukštos kokybės kavos tiekime, atliepdama didėjančią rinkos paklausą
Plantacijų aukštis: 900+ m
SCA reitingas: 83
Susiję įrašai

Kavos įdomūs faktai, apie kuriuos tikriausiai net nežinojote
Vieni negali pradėti ryto be puodelio “tiesiog” juodos kavos, kažkas po pietų mėgsta išgerti Espreso, kiti pertraukos metu renkasi Cappucc...Skaityti daugiau

Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu?
Kavos malimo rupumas. Ar tai svarbu? Tarkime, turime kokybiškas kavos pupeles ir norime paruošti skanią kavą. Koks vienas LABAI svarbus v...Skaityti daugiau

Gal kavos puodeliui į Lotynų Ameriką?
Kava pradėjo Lotynų Amerikos šalių užkariavimą XVIII a. pradžioje. Istorija byloja, kad 1723 metais Prancūzijos laivyno karininkas, per i...Skaityti daugiau

Kavos pupelių apdorojimo būdai
Kavos apdorojimo būdai Kavos apdorojimas yra dar vienas svarbus kavos pupelių kelio iki mūsų puodelio etapas. Įvairūs apdorojimo būda...Skaityti daugiau